El sacher és el pastís austríac
més conegut arreu. És una tarta de pa de pessic de xocolata, amb una capa de melmelada d’albercoc i banyat de xocolata
negra. És un postre que acompanya molt bé un cafè amb llet o un té aromàtic. I
també pot ser servit amb nata muntada.
El sacher ens porta a la Viena
imperial del segle XIX i el seu origen
és llegendari. El canceller austríac von Metternich va fer encarregar a Demel, la pastisseria habitual que servia a la
Cancelleria, un postre que impressionés
uns convidats. Aquell dia el cap de l’obrador estava malalt i Franz Sacher es va oferir per fer-lo. Tenia
16 anys i inicialment l’amo de la pastisseria li va dir que no. Però, com que
no hi havia cap altre pastisser, no va tenir més remei que acceptar l’oferiment
del jove Franz. El resultat va ser un pastís sorprenent: un pa de pessic de
xocolata untat amb melmelada d’albercoc i banyat de xocolata negra. Els elogis de palau no es van fer esperar.
Franz Sacher va viatjar a altres
ciutats de l’imperi –Bratislava i Budapest-
per aprendre més sobre rebosteria i gastronomia. Uns anys més tard va
tornar a Viena i va muntar un establiment de delicatessen, pastisseria i
vins. El seu fill Eduard també va
viatjar a Londres i París. El 1876 van
obrir el cèlebre Hotel Sacher de Viena.
La llegenda no seria complerta si
no hi hagués polèmica. La celebritat del pastís va obrir una controvèrsia entre
la pastisseria Demel on el jove Franz Sacher
va crear el pastís i els hereus de Franz que regentaven l’Hotel Sacher.
Aquestes dues institucions gastronòmiques es disputaven la propietat del
pastís. El tribunal va dictaminar que Deml tenia dret a comercialitzar el dolç
amb el nom d’Original Sacher-Torte i l’hotel amb el nom D’Eduard Sacher-Torte
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada