dimecres, 25 de gener del 2012

El primer forner

Pau Cardona i Rigol
1861 - 1928
Pau i Josep Cardona i Rigol, dos dels vuit fills d’un jornaler de la Casa Cremada de Corbera, marxen a Molins de Rei a aprendre l’ofici de forner. En Josep es queda a Molins i obre un forn a la Plaça de l’Ajuntament que encara conserva el nom Cardona. En Pau torna a Corbera i compra la casa anomenada de cal cafeter on hi havia un forn per torrar el cafè i posa en marxa el negoci de forner. És el mes de maig de 1885 i tenia 24 anys.

Però per aconseguir l’aigua havia de baixar a la font vella i carregar aigua amb uns barrals transportats per un ruc. El 1896 va comprar una finca a l’Avinguda de Catalunya que tenia un pou d’aigua a Salvador Martí. Aquest fet va tenir una força simbòlica i fundadora: d’allí en brollaria l’element indispensable per al negoci i la família. Fins als anys 70 del segle XX l’aigua va ser potable per a l’elaboració del pa.


Cal Cafeter l'any 1981, poc anys abans de ser tirada a terra
El naixement del forn s’emmarca en un gran moment per al país, la Renaixença, que va desvetllar grans moviments industrials, de construcció d’infraestructures i de la creació de bancs i caixes d’estalvi. Pel que fa a les fàbriques de farina, les farineres, tenen una extraordinària importància. Encara que a mitjan del segle XIX la molineria catalana era més domèstica que industrial, quan disminueixen els molins d’aigua i n’apareixen de vapor i de gas, i se substitueix la mola de pedra tradicional per un joc de cilindres, Catalunya fa un gran pas endavant, i el 1900 concentra la quarta part de totes les fàbriques de procediment nou de la península ibèrica, mentre Barcelona esdevé un dels grans ports fariners del Mediterrani.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada